Bilinmesi Gerekenler

Diş Eti Hastalıkları


dis_eti_hastaligi.jpg

Diş eti hastalıkları (periodontal hastalıklar); diş etinde kızarıklık, şişlik, kanama, dişi çevreleyen kemikte rezorpsiyon (erime, kayıp) ve diş etinde çekilmeler şeklinde kendini gösterir.

Dişi çevreleyen kemikte oluşan kayıp ve diş etindeki çekilmeler sonucunda dişler sallanmaya başlar ve nihayetinde dişler çürümeden kaybedilebilir.

Diş eti hastalıkları genellikle ağrısız bir şekilde ilerler. Hastalar genellikle ağız kokusu, diş eti kanaması, dişlerin sızlaması gibi şikayetlerle diş hekimine başvururlar. 

Diş eti hastalığının sebebi genellikle eksik hijyen yani eksik diş temizliğidir. Eksik hijyen nedeniyle dişlere tutunan ve çoğalan bakteriler diş plağı denilen tabakayı oluşturur ki diş eti hastalığının oluşmasında en önemli rolü bu yapı üstlenir.

Diş eti hastalığı risk faktörleri; sigara kullanımı, diabet(şeker hastalığı) gibi sistemik hastalıklar, stres, kötü beslenme ve genetik yatkınlıktır.

Diş sıkma/diş gıcırdatma alışkanlığı, kötü diş kapanışı, dişlerde çapraşıklık, eski ve uyumu bozulmuş dolgu ile uyumu bozulmuş protezler de dişeti hastalığına neden olabilir.

27 Aralık 2019