Diş Fırçalama Tekniği

dis_fircalama_teknigi.jpg

Dişlerimizi korumanın en etkili yolu günde en az 2 defa 2 dakika süreyle düzenli olarak dişleri fırçalamaktır.

Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırçalar orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırça başının büyük olmaması tercih edilir.

Diş macunu ağıza verdiği hoş koku ve ferahlık hissi nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır.
Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır:

Fırça diş eti çizgisine 45 derece eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır. Dişlerin iç yüzeyleri de aynı şekilde fırçalanır. Son olarak  dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalama işlemi bitirilir.

Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları altı ayda bir fırça kılları eğilip ayrılmaya başlayınca değiştirilmelidir.

Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.